10 Jaar De Ridder Dichters     > Terug naar voorpagina van De Ridder Dichters website <
Emmy Mulder opent de feestelijke bijeenkomst
in de leeszaal van de Ridderkerkse Bibliotheek op zaterdag 11 mei 2019


10 Jaar Ridderdichters

Van harte welkom op deze feestelijke dag in de voor ons altijd gastvrije bibliotheek. Een speciaal welkom voor onze gasten van vanmiddag: verhalenverteller Hans van Woerkom en zijn muzikaal begeleider Onno van Tongeren, straks om 2 uur kunt u van hen genieten.

  Elly Mans, Henk Ubas en Martin de Geus

Wij denken vanmiddag speciaal aan de mensen die 10 jaar geleden aan de wieg stonden van De Ridderdichters. Elly Mans, Henk Ubas en Martin de Geus. Zij hebben bergen werk verzet en de leden altijd geactiveerd. Helaas zijn Elly en Henk niet meer onder ons en u begrijpt dat wij hen heel erg missen. Maar De Ridderdichters zijn wel in hun spoor doorgegaan.

    Projecten

Ik noem u enkele projecten waar wij in deze 10 jaar aan meegewerkt hebben. Allereerst het ‘Gedicht van de week’ dat al 10 jaar elke week naar De Combinatie, de bibliotheek en TV Ridderkerk gestuurd wordt. 52 gedichten in een jaar rekent u maar uit. Er zijn 3 bundels van ons uitgebracht. Er kwam een stoeptegel route, en een echte Ridderkerkse Poëzie route. Wij werkten mee aan de Kunstroute en kunstmanifestatie Grenzeloze kunst. Zelfs voor de Rijsoord kalender schreven wij 12 gedichten. Ook inspiratiegedichten voor Het Abraham Ibrahim project, 20 gedichten voor de jubilerende bibliotheek en werkten we mee aan de schilderijen tentoonstelling van Gerard van Halderen in de oudheidkamer met 28 gedichten.

    Het afgelopen jaar

Het afgelopen jaar lieten wij boekenleggers drukken met 12 verschillende teksten en er kwam ook een verjaardagkalender uit met elke maand een gedicht en een mooie foto. Er zijn nog enkele kalenders voorradig en ook van onze laatste bundel ‘Groeten uit Ridderkerk’ zijn er nog enkele te koop, misschien een aardig cadeautje voor een verjaardag. Tot slot wijs ik u nog op onze mooie website, webmaster Faas van Rietschoten geeft u een kijkje achter de schermen op www.deridderdichters.nl

Dan geef ik nu de microfoon aan Herman Houweling. Hij schreef speciaal voor dit jubileum een gedicht. Daar sluiten we dit gedeelte mee af.


10 jaar Ridderdichters

Er is een plaats ontstaan
voor hen die warmhartig
met poëzie willen omgaan
soms zijn het ontwapenende zinnen
die iets hebben van steeds
opnieuw beginnen

zo zijn de dichters in
Ridderkerk begonnen
heel bescheiden
mooie gedachten uitgesponnen

aan projecten meegewerkt,
wekelijks een gedicht geschreven
in de hoop
dat het wordt gelezen,
de Ridderdichters
hebben hun plaats bewezen.

We willen een warm hart toedragen
aan hen die stonden aan de wieg
dat hun gezichten niet vervagen.

Herman HouwelingOptreden van verhalenverteller Hans van Woerkom en zijn muzikaal begeleider Onno van Tongeren


Foto's en opmaak: Faas van Rietschoten.